-olej získávaný z amarantových zrn je známý svým unikátním složením. Nejvýznamnější složkou je pravděpodobně skvalen, mezi 5-8% obsahu, což činí 10 krát vyšší koncentraci, než je tomu u olivového oleje. V současnosti se většina světové produkce skvalenu získává z jater hlubinných žraloků , a tak roslinný zdroj amaranth představuje alternativu citlivější k přírodě. Skvalen snižuje riziko vzniku rakoviny, snižuje LDL cholesterol a posiluje imunitu.
Dále se v oleji vyskytuje vitamín E, nasycené mastné kyseliny, kyselina palmitová, kyselina olejová, kyselinu linoleová a další.
Olej se používá jak pro kosmetické účely, tak v potravinářském průmyslu.


Amaranth: Future Food
Mexico Tierra de Amaranto